Skydda din mobil från vatten och fall

Vad ska du göra om du råkat tappa din mobil i vatten? Och vad är det bästa sättet att skydda på mobil på?

mobil sönderDet finns många sätt att skydda sin mobil på, bland annat genom försäkringar och liknande. Men det allra enklaste är nog genom att fästa ett skal på själva smartphonen. Nu finns iphone 6 skal som innehar allt från korthållare till bumperfunktion. Det skapar flera användningsområden. Mer om att skydda din mobil kan du läsa om i Expressen bland annat.

Gör detta vid eventuell vattenskada

Men om du nu råkar tappa mobilen i vatten är inte ett stöttåligt skal det som hjälper mobilen att klara sig. I en artikel i Allas går det att läsa en enkel checklista, som är tipset att du följer illa kvickt om olyckan är framme! Det gäller bland annat att:

  • Stänga av telefonen omedelbart efter att du tappat den i vatten. Detta för att undvika kortslutning. Stänger du av mobilen har du hela 50 procents större chans att faktiskt rädda den.
  • Att ta ut batteriet är minst lika viktigt som att stänga av mobilen. Ta även ut ditt SIM-kort och eventuellt minneskort på en och samma gång.
  • Se till att torka telefonen torr med vanligt hushållspapper. Torka noggrant bort det synliga vattnet från alla uttag och håligheter. Blås eventuellt med en hårfön på långt avstånd men ha ingen värme på. Annars kan du överhetta telefonen och förstöra den.
  • Placera mobilen i en försluten påse med okokta riskorn. Riskornen suger upp den sista fukten från telefonen. Låt telefonen ligga i påsen i 1 till3 dygn och titta sedan om det går att montera ihop telefonen och att den fungerar. Förutom riskorn går det bra med havregryn, couscous och quinoa, det ger samma effekt.

Självlagande skärm

I en artikel i Nyheter24 skrivs det om hur det kommer att komma en iPhone-skärm som faktiskt kan laga sig själv. Det är faktiskt forskare vid ett universitet i Kalifornien som tagit fram ett slags självläkande material, som i framtiden kanske kommer att passa våra mobilers skärmar. Det vore garanterat drömmen för en hel del slarvers därute som tappar sina smartphones i tid och otid. En av forskarna berättar om hur han fick sin inspiration till materialet. Det hela kom från när han såg Wolverine första gången och såg hur karaktären läkte inte bara sina egna sår men även andras skador.