Nyheter och kryphål

Vad händer i Apple-världen egentligen? Vad har Wikileaks, Apple och CIA gemensamt och varför skrivs det mycket om dessa just nu? Och finns det något för iOS-användare att vara oroliga för? Och vad för nytt tros vara på gång från Apple, som Tim Cook är väldigt tyst om.

 

För bara någon dag sedan släppte Wikileaks en bunt dokument som visade på hur CIA har en hel avdelning som har till syfte att hitta okända luckor i programvaran iOS. Nu har Apple dessutom svarat på nyheten med en kommentar: Många av bristerna som CIA tror sig vara först på att upptäcka är redan fixade.

 

CIAs dokument läckta av Wikileaks

 

mobil kaffeI MacWorld IDG går det att läsa om hur CIA, spionmyndigheten nummer ett, har blivit läckta genom Wikileaks. En ny samling dokument har nämligen släppts från visselblåsningsorganisationen med information om hur CIA har olika avdelningar och program för att hacka eller utnyttja mobiltelefoner, smart-tv samt andra elektroniska prylar som har internetuppkoppling. De letar främst efter säkerhetsbrister i program, som kan utnyttjas för att komma åt information i till exempel Iphones.

 

Apple säger sig skydda sina användare

 

Apple säger dock att de själva är djupt engagerade i att skydda sina användares integritet och att de påtalade säkerhetsbristerna som avslöjas i Wikileaks-dokumenten redan är både hittade och åtgärdade. Och de olika kryphå eller buggar som finns, brister i säkerheten och så vidare, är något som företagets egna utvecklare jobbar snabbt och hårt för att så fort som möjligt fixa.

Nyheter på gång från IT-jätten?

 

Tidigare skrevs ett inlägg om eventuella nyheter från samma bolag. Men det verkar som om vd:n Tim Cook lägger locket på och håller munnen stängd när det kommer till framtidens produkter. Men något som är säkert är att de i detta nu för fullt håller på och tar fram nya produkter som kommer bli avgörande för Apples tillväxt. Detta står bland annat i ett pressmeddelande på sajten Breakit:

 

  • Apple tros jobba med en satsning som rör Augmented Reality – ”förstärkt verklighet”, som innebär att man med hjälp av ett särskilt headset kan få in virtuella element i sitt normala synfält.
  • 26 000 aktieägare närvarade vid Apples bolagsstämma
  • Tim Cook har uppmanat investerare att vara långsiktiga