Musikspelaren som förändrade allt

Apple har under sin nästan 40-åriga livstid haft en del svackor, det är vi de första att erkänna. Just nu upplever vi dock en riktig guldålder för företaget. Det finns flera anledningar till detta, men en bidragande orsak är det förnyade självförtroende företaget fick efter lanseringen av en till storleken ganska liten produkt 2001.

Steve Jobs insåg tidigt att den nya digitala tekniken som gjorde entré i många människors liv kring millenieskiftet skulle skapa ett sug efter nya produkter, som var lättanvända men samtidigt tog till vara den nya teknikens möjligheter. En sådan produkt var programmet iTunes, som gjorde det enkelt att organisera sitt musikbibliotek på datorn. Jobs hade insett att allt fler lyssnade på musik i form av MP3-filer. Det bröjade också dyka upp spelare för MP3:or på marknaden, men dessa var enligt Jobs antingen stora och klumpiga eller för små för att vara riktigt användbara. Dessutom hade de dåliga gränssnitt.

Varifrån kom inspirationen?

Apples dåvarande chef för hårdvaruutveckling, Jon Rubinstein, satte samman ett team för att designa en MP3-spelare som skulle var snygg och lättanvänd. Designen inspirerades av Brauns klassiska transistorradio T3 från 1958, medan hjulfunktionen som användes för att navigera i gränssnittet hämtades från Bang & Olufsens telefon BeoCom 6000. Efter mindre än ett års utvecklingsarbete kunde produkten, som döpts av frilanscopywritern Vinnie Chico, presenteras för allmänheten 23 oktober 2001.

Chico kontrakterades för att hjälpa till med marknadsföringen av den ännu namnlösa produkten, och kom direkt att tänka på filmen 2001: Ett rymdäventyr från 1968. I filmen skickar rymdskeppet Discovery One ut mindre skepp, s.k. poddar, och Chico tyckte att detta beskrev förhållandet mellan hemdatorn och den bärbara musikspelaren. Varumärket iPod fanns redan, och hade registrerats hos det amerikanska patentverket för en kedja av internetkiosker. Ingen av dessa kiosker var dock i drift när iPoden lanserades. Eftersom de två produkterna med samma namn var mycket olika varandra kunde även Apple registrera varumärket.