I ett garage i Kalifornien

Apple grundades 1 april 1976 av Steve Jobs och Steve Wozniak, båda från Kalifornien. Kärnan i företaget har alltid varit persondatorer, även om man också lanserat andra produkter som blivit stora succéer. Det har dock inte varit en spikrak väg mot framgången för företaget.

Den allra första datorn som tillverkades av Apple fick namnet Apple I, och hade inte mycket gemensamt med dagens persondatorer. Den levererades i form av ett kretskort, som de nödvändiga delarna hade monterats på, och liknande på detta sätt moderna microdatorer som Raspberry Pi. Den hade inte tangentbord, inte skärm, och var inte monterad i en låda. Sådant fick användarna ordna själva. Det gick att koppla datorn till en tv-apparat, och den hade anslutningar för att koppla in en kasettstation. Därmed kunde man spara data på vanliga kasettband. Det låter inte så imponerande idag, men Apple I hade flera banbrytande funktioner, och detta med färre delar än jämförbara datorer vid samma tid.

Ungefär 200 exemplar av Apple I tillverkades, och få av dem finns bevarade idag. De gjordes inte på fabrik, utan i Steve Jobs’ föräldrars garage i Los Altos. Intäkterna från försäljningen av de 200 första maskinerna gjorde att Jobs, Wozniak och deras affärspartner Ronald Wayne kunde ge sig i kast med att utveckla en ny och bättre dator, som kom att få namnet Apple II. Det kom många versioner av denna dator, och en del av dem kom att användas enda fram till slutet av 1990-talet.

Apple II var den första datorn som kunde hantera grafik, och till skillnad från sin föregångare hade den ett inbyggt tangentbord. Den första versionen lanserades 1977, samma år som två andra modeller som blev helt avgörande för hemdatorernas fortsatta utveckling: Commodore PET och Tandy TRS-80. Nästa modell, Apple III, var dock inte lika framgångsrik, eftersom Steve Jobs valde att konstruera en datormodell utan fläkt. Värmen som genererades fick chipen att släppa från moderkortet, och tusentals datorer fick återkallas.

Lisa och Macintosh

När IBM lanserade sin första PC 1981 var Jobs och Wozniak föga imponerade. Kanske borde de ha tagit hotet som den nya maskinen utgjorde på större allvar. Redan 1983 hade PC:n gått om Apple II som den mest sålda persondatorn, och ett år senare hade IBM 56 % av den amerikanska företagsmarknaden, medan Apple endast hade 16 %,

Kanske sporrades Apple av konkurrensen, för 1983 lanserade man en ny typ av dator: Lisa. Det var den första persondatorn för företagsbruk som använde ett grafiskt användargränssnitt, med fönster och ikoner. För att navigera i det nya gränssnittet användes en mus, något som inte hörde till vanligheterna vid denna tid. Lisa var dock så dyr att den inte blev någon försäljningssuccé.

Nästa stora produkt från Apple skulle dock komma att upp och ned på mycket. Man skulle kunna säga att vi ännu upplever efterdyningarna av lanseringen. Den första Macintosh-modellen marknadsfördes på ett sätt som fortfarande saknar motstycke, med bl.a. en reklamfilm inspirerad av George Orwells roman 1984, och regisserad av Ridley Scott, som sändes under den tredje perioden av Super Bowl 22 januari 1984. Två dagar senare började datorn säljas i butikerna, och inget skulle någonsin bli detsamma igen.