Apple fokuserar på säkerhet

Sedan Apple lanserade sin första iPhone har diskussionen kring huruvida säkerheten kring dess programvara IOS pågått, därför skärper Apple nu säkerheten för nya iPhone 6.

4248708-iphone5Att en Applebutik har hög säkerhet råder ingen tvekan om. Det finns övervakning, larm och ronderande väktare med säkerhetsutrustning för att förhindra att säkerheten i butiken negligeras. Till exempel är det idag många väktarfirmor, och även polisen, som handlar sin utrustning hos http://www.castlesecurity.se/, så om en rånare krockar med dessa under ett rånförsök så kommer de åka fast. Skillnad är det när man talar om Apples programvaror. Till exempel fick företaget kritik redan 2012 då man menade att ens Apple-id kunde kapas på mindre än tio sekunder då en säkerhetsmiss gjorde att användare som surfade på samma nätverk enkelt kunde komma åt varandras konton (Källa). Men inför lanseringen av den senaste Appletelefonen iPhone 6 har man verkligen satsat på användarens säkerhet.

iPhone 6 är svår att övervaka

Om en iPhone-användare vill hålla innehållet i sin telefon för sig själv bör denne satsa på att införskaffa den senaste Apple kreationen, iPhone 6. I den telefonen har man nämligen valt att installera en algoritm som krypterar mejl, foton och kontakter samt annan information. Till algoritmen finns endast en kod som telefonens användare får och inte ens Apple har tillgång till denna, skriver Metro. Detta betyder alltså att ingen förutom telefonens ägare kan läsa av telefonen och att även om Apple skulle få ett domstolsbeslut där någon myndighet kräver att få se innehållet i en iPhone 6, så har man inte möjlighet att lämna ut denna information. Dock kritiseras detta av amerikanska FBIs chef James B. Comey sa att han inte tycker om denna utveckling då ett företag, enligt honom, marknadsför något som hjälper människor att hålla sig bortom lagen. Sedan hänvisade han även till kidnappningsfall där just innehållet i telefoner hjälpt polisen att hitta offret.

Högre säkerhet i molnet

Som de flesta iPhone användare känner till så lagras all information i molnet, eller iCloud. Detta förvaringssystem har dock under senare tid kritiserats och därför har man valt att även fokusera på att göra iCloud säkrare. Till exempel skriver Kuriren en artikel om hur Apple numera kommer att skicka ut varningar om någon försöker ta sig in på ens moln. Dessutom vill man öka medvetenheten om vikten av att välja ett säkrare lösenord till tjänsten – så att privatpersoner slipper råka ut för att exempelvis få sina bilder kapade.